Jdi na obsah Jdi na menu

72nd Bavr Tour2022 1.10. 2022 Plzeň, Tachovská

article preview

ff

bez-nazvu.png

f

Koule – Odyssea

 

Plzeňská rocková líheň dala v 70. letech tuzemsku několik kvalitních tancovačkových kapel. Asi nejznámější z nich byla Koule, ve které se sešli Václav Běhavý, Jan Nový-Cimbura, Josef Lisec a Jiří „Bavr“ Lokajíček. tedy jména se kterými budeme následně ještě pracovat. Skupina se ovšem po dvou letech hraní rozpadla a někteří její hráči přestoupili do nově vzniklé formace, která se nazvala Vozembouch. Časem v její sestavě opět čteme stejná jména Běhavý, Nový-Cimbura, Lokajíček. Vozembouch ale hlavně v závěru své existence neměl na růžích ustláno. Jakmile se totiž v té době na nějakou amatérskou rockovou partu začaly hrnout davy lidí, vždycky z toho měla nejvíce problémů samotná kapela (argument „rock = ideologická diverze“ tehdy opět hodně letěl). Svou "trochou do mlýna" přispěly i časté anonymní dopisy, které docházely na MKS Plzeň. A tehdejší kulturtrégři se jednoduše rozhodli, že skupinu prostě zatrhnou. Jenomže ta se nedala - papírově odešla ze Západočeského kraje do středních Čech; jejím novým zřizovatelem se stal ZK ROH podniku Buzuluk v Komárově, ležícím na jihozápad od Berouna. Ale samozřejmě fungovala i na Plzeňsku, ovšem pod jiným názvem.

Tehdejší plzeňské máničkovské publikum bylo s nelehkou situací okolo kapely dobře obeznámeno - nakonec ono samo bylo vyzváno hudebníky v sále Sputniku, aby z předložených asi sta návrhů na nový název vybralo ten, který se mu bude nejvíce líbit. A je zvláštní, že nejvíce hlasů získal název, který tak trochu symbolizoval nelehké fungování tehdejších bigbítových skupin - Odyssea může v přeneseném významu znamenat dlouhé bloudění či putování s množstvím útrap.

Byly vyrobeny nové plakáty s logem (vymyslel je Josef Lisec) a "nová" skupina tak mohla vyjet ke svým "lepším zítřkům". Nebyly jednoduché a občas ani jednoznačně úspěšné - lze však říci, že tahle parta měla určité období, kdy patřila ve svém žánru k nejlepším v republice.

Jiří Bavr Lokajíček

Multiinstrumetalista J. B. Lokajíček.
zdroj: autor neznámý, foto pořízeno v době
kdy parní stroj byl horkou novinkou ...

Bývalí exponenti Vozembouchu začali značku Odyssea používat na podzim roku 1979, přičemž obsazení bylo vlastně téměř shodné s poslední "vozembouší" sestavou: Václav Běhavý (voc, lg), Jan Nový-Cimbura (voc, bg), Milan Balcar (ds) a Miroslav Franěk (lg, voc). A s kapelou občas ještě zpívala Alena Nová. Toto obsazení mělo ale jen krátké trvání - za prvé po pár měsících skončila Nová a za druhé se do kapely velice brzy navrátil bývalý bubeník Vozembouchu Jiří "Bavr" Lokajíček. A pozvolna se rýsovala ještě jedna výrazná změna: kapelníkem a hlavním skladatelem Vozembouchu vždy býval Franěk, jenomže od příchodu Běhavého pozvolna nastával takříkajíc případ dvou kohoutů na jednom smetišti. A toto soupeření o hlavní vliv na chod kapely samozřejmě pokračovalo i v Odysseji. Nakonec to někdy v roce 1980 Franěk vzdal a z kapely odešel. Během několika měsíců pak založil další plzeňský hard rock Kaktus. Fraňka posléze vystřídal kytarista, klávesista a zpěvák Radko Andrejs z prvního období blues rockového bandu Pohoda. A právě tato sestava Odysseji - tedy Běhavý - Nový-Cimbura - Lokajíček - Andrejs také bývá v dějinách skupiny označována za nejlepší.

 
 

Odyssea

Odyssea

Odyssea - při natáčení pro TV
Hudební Pohár TKM,
zleva Lokajíček, Běhavý, Nový-Cimbura, 1981
zdroj: ČT

Odyssea - natáčení pro TV,
kytarista Radko Andrejs, 1981
zdroj: ČT

Odyssea Odyssea

Odyssea - natáčení pro TV,
Jiří Lokajíček za bubny, 1981, zdroj: ČT

Odyssea - plakát nejlepší sestavy, cca 1981,
zdroj: ČT

 

 

KRKAVEC • THE TAK PROSÍM ! • starovlnný beatový šraml z Plzně •



booklet - přední strana
Nahráli:
Prim. MUDr. Dušan Zmeko: saxofon, akordeon, foukací harmoniky
Ing. Jan Kaňák, CSc.: zpěv, akustická kytara, foukací harmonika
Jiří Bavr Lokajíček: zpěv, sólová kytara, šlapák, hi-hat (předchozí obsluhuje současně), dále: basová kytara (bezpražec), vibrafon, marimba, percuse
Libor Metelák: alt saxofon
Hosté:
František Kučera: trubka + dechová sekce jeho přátel
Josef Lisec: trochu klávesy (5, 9)

na obalu je zobrazen medvědobijec Jan Jungwirth

design: Jiří Bavr Lokajíček, fotoreprodukce medvědobijce Jana Jungwirtha: F. Vodák

natočeno 1990

CD lze pořídit pokud se podaří dostihnout telefonicky J. B. Lokajíčka, telefon je uveden v "Kontaktech", tam je pravidelně inovován protože Jiří ztrácí telefony.

pozn.: J. B. Lokajíček nejen dokáže ovládat množství hudebních nástrojů, ale i jeho různá pracovní zařazení v průběhu let budí úžas: emeritní profesor hry na bicí nástroje, profesionální muzikant, geodet (držel pruhované tyčky), popelář, kominík, pracovník ředitelství RaJ Plzeň-město (uklízeč), topič na vojenské správě, správce hřbitova, plašič ptáků ve výzkumném středisku Sofronka (plašil aby ptáci nevytahovali čerstvě zasazené stromky) a další.

The TAK PROSÍM !

Na starším snímku: Ing. Jan Kaňák, CSc., Jiří Bavr Lokajíček, Prim. MUDr. Dušan Zmeko
 

č.: skladba: hudba / text MP3
1. Krkavec *) J. B. Lokajíček / J. B. Lokajíček přehrát/stáhnout
2. Když jsem pivo vařil V. Grulich / Grulich, J. Kaňák přehrát/stáhnout
3. Kontrolor Státní pivní inspekce P. Štěpánek / P. Štěpánek přehrát/stáhnout
4. Jinoch již postarší **) J. B. Lokajíček / J. B. Lokajíček přehrát/stáhnout
5. Bílá vrána ***) J. Kaňák / J. Kaňák přehrát/stáhnout
6. Buldozerista M. Rodovicz / Mandous, Kaňák přehrát/stáhnout
7. Chameleon J. Kaňák / J. Kaňák ---
8. Pepa všudybýl J. Kaňák / J. Kaňák ---
9. Frigidní žena J. Kaňák / J. Kaňák přehrát/stáhnout
10. Hřbitovy psů J. Kaňák / J. Kaňák přehrát/stáhnout
11. Já půjdu Troggs / J. B. Lokajíček přehrát/stáhnout
12. Cikáni J. Kaňák / J. Kaňák ---
13. V lese Lokajíček +všechny nástroje přehrát/stáhnout
14. Hledám svý ztracený mládí —"— ---
15. Cesty —"— ---


*) Krkavec zde je originál, převzatou píseň do svého repertoáru také zařadil soubor Semtex.

**) Věnováno prvorepublikovému štábnímu kapitánovi (major Žižka) se kterým měl čest J. B. L. pracovat u geodézie se zaměřovacími tyčkami.Jiří u TURBA

***) Dohromady dal Honza Kaňák dle vyprávění J. B. Lokajíčka. Je zde popsán stav jeho mysli z doby působení u skupiny TURBO. V partě kde se Jiří, kromě jiného, cítil nesvůj svým oblečením. Kompletní společenský oblek tehdy J.B.L. pořídil v partiové prodejně za 200 Kč (pro plzeňské pamětníky: Pražská ulice, prodejna nepovedených výrobků, nebo výrobků neodpovídajících tehdejší módě). Snažil se tak konkurovat dresům pořízených v Tuzexu. Foto LP >>>

Portrét

Poslední fotografie

Mail list


Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>

Statistiky

Online: 3
Celkem: 333725
Měsíc: 9107
Den: 397